Bezwaarschrift tegen fietsverbod Volkspark

De Fietsersbond heeft de volgende tekst als bezwaarschrift ingediend:

Van het verkeersbesluit om in het Volkspark fiets- en bromverkeer te verbieden heeft de Fietsersbond met verbazing kennis genomen. Zoals het besluit zelf al vermeldt zijn de parktoegangen met draaihekken afgesloten en blijft er alleen aan de Volksparksingel een ingang met een geasfalteerde weg richting het restaurant over. Met name daar kunnen voertuigen naar binnen. Van een doorlopende fietsverbinding in het park is geen sprake. Strukturele problemen met doorgaand fietsverkeer kunnen er dus niet zijn.

Wat overblijft is hoogstens wat baldadigheid van jeugd (12-16 jaar) uit de omliggende wijken. Zo wordt er wel eens door jeugd van de pas aangelegde heuvel gereden nabij de 2e Emmaweg. Dat zou beter door het biketeam van de politie in goede banen kunnen worden geleid dan met een fietsverbod.

Het Volkspark is immers een park voor het volk uit heel Enschede. Die komen ook met de fiets en hebben bagage en kinderen bij zich. Zij zouden toch tot in het park moeten kunnen fietsen b.v. op de verharde wegen. Aan de randen van het park zijn immers geen fietsenstallingen waar je zomaar een dure hedendaagse fiets met spullen veilig kunt neerzetten. Mensen die met de auto komen hebben vaak een wagentje voor kinderen bij zich, maar fietsers niet. Bij de Fietsersbond denken we dat de gemeente juist mensen zou moeten stimuleren om op de fiets te komen! Bovendien kan voor kinderen een park juist een veilige omgeving zijn om te leren fietsen.

Het lijkt ons daarom onnodig, drempelverhogend en beleidsmatig ongewenst om in het hele park fietsen te verbieden. Liefst helemaal gedogen of in ieder geval op de verharde gedeelten. Bromfietsen horen in een park uiteraard niet thuis.

Ons inziens kan de aantrekkelijkheid van het park voor alle doelgroepen beter bereikt worden door het fietsen toe te laten en juist de excessen aan te pakken.